Alle nadelen heeft zijn voordelen en in de tuin is dat niet anders. Het natte weer van de voorbije maanden was de perfecte voeding voor een uitstekende groei van al het groen. Al mogen we blij zijn dat het toch nog wat koud gebleven is in die periode om de groei wat af te remmen. Je ziet... we mogen toch wat blij zijn met die koude.
Ondertussen hebben jullie misschien al gemerkt dat de hagen ook al serieus gegroeid zijn. Het wordt dus stilaan tijd om, voor velen onder ons, de lastigste karwei van het jaar in de tuin in te plannen. De hagen snoeien dus.
In een eerder bericht op mijn blog ("Soorten hagen" http://lhobbista.blogspot.be/2012/06/soorten-hagen.html) kunnen jullie opzoeken hoeveel snoeibeurten uw haag nodig heeft. Je hebt hagen die traag groeien zoals beuk, taxus. Eén snoeibeurt per jaar in augustus is voor dit type hagen voldoende. Een extra snoeibeurt kan nooit kwaad. Zo houd je de haag mooi in vorm.
Anderzijds heb je snelgroeiende hagen zoals liguster. Om deze mooi in vorm te houden zijn minstens 2 snoeibeurten per jaar aangeraden. Een snoeibeurt in juni en in september lijkt me ideaal. Jullie raden het al, ik heb het genoegen dat mijn tuin omringd is van liguster. Op zich wel een mooie haag maar hij groeit dus veel sneller dan elke andere haag die ik ken.
Hagen snoeien is voor mij geen straf want ik vind het fantastisch om mijn tuin te zien evolueren van chaos naar een nette, strakke oase van groen.
10 handige tips om de klus te klaren.
1. Type haagschaar of heggeschaar
elektrisch: voor tuinen met weinig haag
- elektrisch snoer nodig
+ licht (+/- 3kg)
+ goedkoper dan andere alternatieven
met accu: voor tuinen met weinig haag
- autonomie van max 1u
+ geen elektrisch snoer nodig
+ geruisloos
benzine: voor tuinen met meer haag
- lawaai
- geur van benzine
- zwaarder model (+/- 5kg)
+ krachtig
+ bewegingsvrijheid
+ lange levensduur mits goed onderhoud
Het komt erop neer dat elektrische en accu haagscharen geschikt zijn voor kleine tot middelgrote tuinen. Deze op accu hebben het voordeel zonder elektrisch snoer te werken maar zijn dan weer beperkt in gebruikstijd. Een uur snoeien is echt niet veel. Benzine haagscharen zijn zwaarder in gebruik maar onontbeerlijk voor de middelgrote en grote tuinen waar veel haag aanwezig is. Let ook op de messen. Sommige haagscharen hebben messen aan beide kanten (vooruit en achteruit), andere haagscharen hebben slechts messen geslepen aan 1 kant. Het spreekt voor zich dat messen aan beide kanten veel nauwkeuriger en sneller werken.
Laatste tip i.v.m. de haagschaar. Om hem te bewaren, kan je de beschermkap van je mes omgekeerd aan de muur bevestigen (stevig). Giet daar ongeveer 5cm motorolie in en vul de rest op met petroleum (geurloos, om een kaars met lont te doen branden). Na gebruik van je haagschaar, veeg je hem grotendeels proper met een propere doek en dan bewaar je hem in die beschermkap gevuld met het smeermiddel. Je zal merken dat je mes in optimale conditie zal blijven.
2. Eerst de zijkanten, dan de bovenkant
Scheer eerst de zijkant van je haag, daarna de bovenkant. Indien je het omgekeerd doet, zal je merken dat de hoeken niet even goed afgewerkt zullen zijn en dat je toch nog eens moet bijsnoeien.
3. Snoei met beide kanten van het mes
Maak eerst een opwaartse beweging met de heggeschaar om vervolgens een neerwaartse beweging te maken. Zo gebruik je beide kanten van het mes en behoud je een perfect overzicht op je werk.
4. Probeer een conische vorm in je haag te krijgen
Probeer zo te snoeien dat de onderkant van de haag breder is dan de bovenkant. Op die manier zorg je ervoor dat er overal zonlicht geraakt.
5. Scheer niet op een zonnige dag
Zo voorkom je dat je blad gaat verbranden nadat je je haag hebt geschoren.
6. Werk met een oud doek of laken
Voor diegene die het zich ontzien om het snoeisel te verzamelen en op te rapen, is dit een handige tip. Leg dit doek op de grond waar je je haag aan het scheren bent. Al het afval zal op het doek vallen en is zo gemakkelijk te verzamelen als je klaar bent.
7. Scheer regelmatig
Zoals eerder vermeld komt regelmatig scheren je haag alleen maar ten goede. Zo blijft je haag mooi groen, dik vanbinnen en strak in vorm zoals je het wenst. Een dikke haag wordt meestal kaal vanbinnen en als je hem achteraf flink wilt snoeien en verdunnen, duurt het heel lang tegen dat de haag hersteld zal zijn.
8. Jonge hagen verdienen meer aandacht
Scheer je de zijkant, dan groeit de haag mooi vol. De bovenkant hangt af van soort tot soort. Beuk en haagbeuk kort je pas in eenmaal ze de gewenste hoogte hebben bereikt. Andere hagen kort je in tot de helft zodat hij eveneens goed vol groeit.
9. Scheer altijd terug naar dezelfde vorm
Eenmaal je met volgroeide hagen zit in je tuin, scheer je ze altijd terug tot dezelfde hoogte, breedte.
10. Taxus snoeisel verzamelen tegen kanker
De nieuwe aangroei van je taxushaag bevat een stof die men gebruikt in een middel om kanker te bestrijden. Als je dergelijke haag hebt staan, kun je dus even goed je snoeisel schenken aan een organisatie die dit snoeisel verzamelt. Alle info op http://taxussnoeisel.be/snoeien/ of op http://www.gratistaxussnoeien.be/ of in uw plaatselijk containerpark.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten