donderdag 21 juni 2012

Radiatorkast

Een tweede passie van mij is dus houtbewerking in de brede zin. Meubels maken en oude meubels opknappen. Sinds september 2011 volg ik hierover een opleiding bij Syntra West in Kortrijk. Een beslissing die ik me geen seconde heb beklaagd. Elke maandagavond sta ik met kiel en "alaambak" paraat om enkele uren mijn creatieve ik naar boven te halen.

Al snel werd duidelijk dat je veel machines nodig hebt om massief hout te bewerken en tot een meubelstuk om te toveren. Er is echter één oplossing die een minieme investering vergt en waarmee je al een heel eind ver geraakt, nl. een lamello machine. In een later bericht zal ik jullie de werking hiervan in detail uitleggen. Het komt erop neer dat je je planken, platen, enz. op maat moet bestellen bij een doe-het-zelf-zaak en dat je dan zelf het meubel opbouwt.

Mijn eerste project thuis zouden radiatorkasten worden. Wij hebben van die oude gietijzeren radiatoren die fantastisch werken. Jammer genoeg zien ze er echter niet meer zo goed uit. In het begin heb ik nog getwijfeld om ze allemaal af te halen, te zandstralen en te herspuiten maar na enige rondvraag werd duidelijk dat dit niet zonder risico zou zijn. Een andere oplossing is dus mooie kasten te maken om de chauffage in op te bergen. Let wel, rekening houdend met een minimaal warmteverlies!

Ik ben begonnen met het ontwerp van de kast uit te tekenen en de goedkeuring te vragen aan mijn vrouwke. Je hebt veel stijlen van radiatorkasten maar wij kiezen voor een strakke, moderne en stijlvolle kast. Ik wou er ook voor zorgen dat we nog steeds gemakkelijk aan de chauffage zelf kunnen. Om te poetsen of je weet maar nooit dat er iets mis is met de radiator zelf. Uiteindelijk bleek het ontwerp goed en kon ik de afmetingen opnemen. Ik zou de kast maken met groene MDF van 18mm dikte. Groene MDF is vochtwerend en als je de bedoeling hebt je kast in MDF te schilderen bekom je met groene MDF het beste resultaat. Na enig rekenwerk wist ik exact hoeveel planken ik nodig had van welke afmetingen. Ik heb deze lijst in een excel overgebracht en opgestuurd naar de doe-het-zelf-zaak in de buurt. Twee dagen later lag alles klaar.

Thuis heb ik dan elke plank gemarkeerd om altijd een goed overzicht te hebben. Stuk per stuk heb ik de hele kast samengesteld: twee zijkanten, de voorkant en het tablet. Na het samenstellen volgt het schilderen, een taak die veel meer tijd inneemt dan al de rest die eraan vooraf is gegaan. Eén maal primen, twee maal lak en tussen elke laag een lichte schuurbeurt. De latjes van de voorkant had ik al op voorhand moeten schilderen omdat ik er niet meer aankon wanneer de voorkant opgebouwd was.

De kast was nu klaar om te installeren. Met de hulp van mijn vrouwtje heb ik dan de twee zijkanten aan de muur vastgemaakt, het tablet eraan gehecht en de voorkant erin gemonteerd. De voorkant kunnen we op elk moment uithalen. Heel handig als ik het zo achteraf bekijk. Foto's van tijdens het werk heb ik jammer genoeg niet, enkel van het resultaat. Bij de volgende radiatorkast zorg ik voor foto's onderweg.


Groeten
A

3 opmerkingen:

Anoniem zei

schitterend resultaat !
tante Leen

rue de surène zei

Dat ziet er echt professioneel uit!

Rue de Surène

MsAprilFish zei

Fantastich Anthony! Heel erg mooi :)

Een reactie posten