vrijdag 22 juni 2012

Kachel

Deze keer geen meubel maar wel een interieurelement dat minstens even belangrijk is: de kachel.



Ik moet eerlijk zijn, voorheen had ik altijd een voorkeur voor een open haard. Het knetterende hout tijdens de koudere winteravonden geeft je woonkamer een heel warm en aangenaam gevoel.
De kachel was al aanwezig op het moment dat we ons huis kochten. De plaatsing ervan was een beetje ongelukkig maar wat ons vooral stoorde is het feit dat het een kachel was, niet meer en niet minder. Eén ding waren we zeker, de kachel moest verplaatst worden. Als je weet dat onze woonkamer rechts langs die witte muur doorloopt, dan heb je amper zicht op je kachel wat ook jammer is. De kachel werd verplaatst naar om de hoek. Rechts aan die witte wand.

Ondertussen had ik kunnen nadenken wat we zouden doen met de kachel zelf en ik was zeker, ik zou de kachel in het rood schilderen. We hadden ervoor gekozen om onze muren allemaal wit te houden en een kleuraccent was dus welkom. Ik moest dus op zoek naar een hittebestendige verf voor kachels. En het moest rood zijn. Geen evidente opgave maar na enig speurwerk heb ik gevonden wat ik nodig had. Speciale verf voor kachels, hittebestendig tot 300°C en rood!


De volgende stappen waren:
  1. de kachel buiten zetten onder een afdak
  2. zoveel mogelijk demonteren
  3. volledig opschuren met een ijzerborstel om alle losse deeltjes te verwijderen
  4. ontvetten met een speciaal product
  5. afspoelen met water
  6. laten drogen
  7. de kachel spuiten in 3 dunne lagen om druppelvorming te voorkomen
  8. laten drogen
  9. kachel opnieuw samenstellen
  10. kachel laten branden en opwarmen tot 150°C om de verf goed te laten hechten
Ik raad jullie aan om de stappen hierboven niet te veel te spreiden in de tijd. Hoe langer je kachel buiten staat, hoe meer roest er kan opduiken. Zorg er ook voor dat het mooi en droog weer is als je dit doet. Je zal ook merken dat er een synthetische geur vrijkomt wanneer de je de kachel de eerste keren laat branden. Zorg er dus voor dat je hem buiten enkele keren laat branden of dat je een raam kunt openzetten wanneer je hem binnen voor de eerste keer aansteekt. Nadat de kachel afgekoeld was, kon hij opnieuw naar binnen.



De oorspronkelijke plaat die onder de kachel lag heb ik niet gerecupereerd. In de plaats heb ik zelf iets gemaakt met een inox plaat op maat die bevestigd is op een houten frame. Uiteindelijk valt de warmtestraling naar beneden goed mee. De poten worden zelfs amper warm. De warmtestraling naar de muur is echter wel belangrijk maar dat had ik voorzien door mijn muur op te bouwen met een vuurbestendige gyproc plaat (rode plaat). Een geslaagde renovatie.

A