Het is een héél eind geleden dat ik nog iets op mijn blog heb geschreven. Tijdens de zomermaanden geniet ik graag van mijn vakantie en gebruik ik de lange dagen om verder te werken aan de kleine projecten binnens- en buitenshuis. De kortere winterdagen zullen ervoor zorgen dat ik weer regelmatig een nieuw bericht zal plaatsen op mijn blog.
Laat mij beginnen met de tuin. Het najaar is al een tijdje van start gegaan en het moment is dus aangebroken om je tuin winterklaar te zetten zodat je volgend jaar van een stralend stukje groen kan genieten. Even een checklist maken van wat er allemaal moet gebeuren:
Gazon voeden en eventueel bijzaaien
Om volgend jaar een mooi en gezond gazon te hebben, moet je het nu voeden en kalken. In de loop van het jaar verzuurt de grond in uw tuin doordat planten en gewassen alle voedingsstoffen opnemen. Het is dus van groot belang om de zuurtegraad weer op peil te brengen voor de winter.
Hagen een laatste snoeibeurt geven voor dit jaar
Zo kunnen je hagen strak in het pak de winter in.
Nieuwe bollen planten
Zorg voor wat kleur in je tuin volgend jaar en plant enkele nieuwe bloembollen in je tuin. 2 handige tips:
1. Plant een groep bollen samen. Dit geeft een veel mooier effect dan een enkeling in de tuin.
2. Steek een stokje in de grond waar je al bloembollen hebt staan. Zo heb je een beter overzicht van waar je al bloembollen hebt geplaatst.
Vaste planten planten of verplanten
Planten en verplanten doe je best wanneer de planten in rust zijn. Dit betekent concreet voor of na hun bloei. Voor de meeste planten is dat de periode van oktober t.e.m. maart. Hoe vroeger, hoe liever en zorg ervoor dat het niet gaat vriezen kort nadat je ge- of verplant hebt.
Vorstgevoelige vaste planten beschermen en/of afdekken
De herfst staat gelijk met het vallen van de bladeren. Je tuin ligt onder een pak bladeren en de meeste mensen aanzien dit als een overbodige en lastige karwei om deze te verwijderen. De natuur onderhoudt zichzelf; die bladeren kan je perfect gebruiken om je planten, hagen, heesters, etc te beschermen tegen de koude. Leg een pakje bladeren rond hun stam en leg er eveneens een hoopje compost bij zodat je compostvat weer leeg is voor volgend seizoen. Planten zoals de stamroos, een vijgenboom of een jonge fruitboom dienen wat meer bescherming te krijgen. Trek er een jute of plastic zak met gaatjes over gevuld met stro.
Vorstgevoelige terrasplanten binnenhalen
Geef de terrasplanten ook wat extra meststof.
Ziezo, nu kunnen jullie helemaal gerust de winter tegemoet.
A.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten