vrijdag 22 juni 2012

Kachel

Deze keer geen meubel maar wel een interieurelement dat minstens even belangrijk is: de kachel.



Ik moet eerlijk zijn, voorheen had ik altijd een voorkeur voor een open haard. Het knetterende hout tijdens de koudere winteravonden geeft je woonkamer een heel warm en aangenaam gevoel.
De kachel was al aanwezig op het moment dat we ons huis kochten. De plaatsing ervan was een beetje ongelukkig maar wat ons vooral stoorde is het feit dat het een kachel was, niet meer en niet minder. Eén ding waren we zeker, de kachel moest verplaatst worden. Als je weet dat onze woonkamer rechts langs die witte muur doorloopt, dan heb je amper zicht op je kachel wat ook jammer is. De kachel werd verplaatst naar om de hoek. Rechts aan die witte wand.

Ondertussen had ik kunnen nadenken wat we zouden doen met de kachel zelf en ik was zeker, ik zou de kachel in het rood schilderen. We hadden ervoor gekozen om onze muren allemaal wit te houden en een kleuraccent was dus welkom. Ik moest dus op zoek naar een hittebestendige verf voor kachels. En het moest rood zijn. Geen evidente opgave maar na enig speurwerk heb ik gevonden wat ik nodig had. Speciale verf voor kachels, hittebestendig tot 300°C en rood!


De volgende stappen waren:
  1. de kachel buiten zetten onder een afdak
  2. zoveel mogelijk demonteren
  3. volledig opschuren met een ijzerborstel om alle losse deeltjes te verwijderen
  4. ontvetten met een speciaal product
  5. afspoelen met water
  6. laten drogen
  7. de kachel spuiten in 3 dunne lagen om druppelvorming te voorkomen
  8. laten drogen
  9. kachel opnieuw samenstellen
  10. kachel laten branden en opwarmen tot 150°C om de verf goed te laten hechten
Ik raad jullie aan om de stappen hierboven niet te veel te spreiden in de tijd. Hoe langer je kachel buiten staat, hoe meer roest er kan opduiken. Zorg er ook voor dat het mooi en droog weer is als je dit doet. Je zal ook merken dat er een synthetische geur vrijkomt wanneer de je de kachel de eerste keren laat branden. Zorg er dus voor dat je hem buiten enkele keren laat branden of dat je een raam kunt openzetten wanneer je hem binnen voor de eerste keer aansteekt. Nadat de kachel afgekoeld was, kon hij opnieuw naar binnen.



De oorspronkelijke plaat die onder de kachel lag heb ik niet gerecupereerd. In de plaats heb ik zelf iets gemaakt met een inox plaat op maat die bevestigd is op een houten frame. Uiteindelijk valt de warmtestraling naar beneden goed mee. De poten worden zelfs amper warm. De warmtestraling naar de muur is echter wel belangrijk maar dat had ik voorzien door mijn muur op te bouwen met een vuurbestendige gyproc plaat (rode plaat). Een geslaagde renovatie.

A

donderdag 21 juni 2012

Radiatorkast

Een tweede passie van mij is dus houtbewerking in de brede zin. Meubels maken en oude meubels opknappen. Sinds september 2011 volg ik hierover een opleiding bij Syntra West in Kortrijk. Een beslissing die ik me geen seconde heb beklaagd. Elke maandagavond sta ik met kiel en "alaambak" paraat om enkele uren mijn creatieve ik naar boven te halen.

Al snel werd duidelijk dat je veel machines nodig hebt om massief hout te bewerken en tot een meubelstuk om te toveren. Er is echter één oplossing die een minieme investering vergt en waarmee je al een heel eind ver geraakt, nl. een lamello machine. In een later bericht zal ik jullie de werking hiervan in detail uitleggen. Het komt erop neer dat je je planken, platen, enz. op maat moet bestellen bij een doe-het-zelf-zaak en dat je dan zelf het meubel opbouwt.

Mijn eerste project thuis zouden radiatorkasten worden. Wij hebben van die oude gietijzeren radiatoren die fantastisch werken. Jammer genoeg zien ze er echter niet meer zo goed uit. In het begin heb ik nog getwijfeld om ze allemaal af te halen, te zandstralen en te herspuiten maar na enige rondvraag werd duidelijk dat dit niet zonder risico zou zijn. Een andere oplossing is dus mooie kasten te maken om de chauffage in op te bergen. Let wel, rekening houdend met een minimaal warmteverlies!

Ik ben begonnen met het ontwerp van de kast uit te tekenen en de goedkeuring te vragen aan mijn vrouwke. Je hebt veel stijlen van radiatorkasten maar wij kiezen voor een strakke, moderne en stijlvolle kast. Ik wou er ook voor zorgen dat we nog steeds gemakkelijk aan de chauffage zelf kunnen. Om te poetsen of je weet maar nooit dat er iets mis is met de radiator zelf. Uiteindelijk bleek het ontwerp goed en kon ik de afmetingen opnemen. Ik zou de kast maken met groene MDF van 18mm dikte. Groene MDF is vochtwerend en als je de bedoeling hebt je kast in MDF te schilderen bekom je met groene MDF het beste resultaat. Na enig rekenwerk wist ik exact hoeveel planken ik nodig had van welke afmetingen. Ik heb deze lijst in een excel overgebracht en opgestuurd naar de doe-het-zelf-zaak in de buurt. Twee dagen later lag alles klaar.

Thuis heb ik dan elke plank gemarkeerd om altijd een goed overzicht te hebben. Stuk per stuk heb ik de hele kast samengesteld: twee zijkanten, de voorkant en het tablet. Na het samenstellen volgt het schilderen, een taak die veel meer tijd inneemt dan al de rest die eraan vooraf is gegaan. Eén maal primen, twee maal lak en tussen elke laag een lichte schuurbeurt. De latjes van de voorkant had ik al op voorhand moeten schilderen omdat ik er niet meer aankon wanneer de voorkant opgebouwd was.

De kast was nu klaar om te installeren. Met de hulp van mijn vrouwtje heb ik dan de twee zijkanten aan de muur vastgemaakt, het tablet eraan gehecht en de voorkant erin gemonteerd. De voorkant kunnen we op elk moment uithalen. Heel handig als ik het zo achteraf bekijk. Foto's van tijdens het werk heb ik jammer genoeg niet, enkel van het resultaat. Bij de volgende radiatorkast zorg ik voor foto's onderweg.


Groeten
A

woensdag 20 juni 2012

Tuinkruiden

 Voor wie graag kookt en in de tuin bezig is, is een moestuin de meest dankbare plaats in de tuin. De basis van elke moestuin zijn de tuinkruiden. Je hoeft zelfs geen tuin te hebben om tuinkruiden te kweken. In bloempotten op een vensterbank kan je even succesvol zijn. Zorg in dit geval wel dat je bloempotten genoeg openingen hebben aan de onderkant zodat het water niet blijft staan in de bloempot. Anders gaan je kruiden rotten en zal je geen goed resultaat bekomen.

Kruiden uit eigen tuin
Om te beginnen kan je kiezen tussen 3 methoden:
  1. Je koopt reeds volgroeide planten in een plantenzaak (niet in een grootwarenhuis)
  2. Je koopt zaadjes en je zaait ze uit in een zaaibakje
  3. Je koopt zaadjes en je zaait ze onmiddellijk op de plaats waar je de kruiden wilt laten groeien
Ik raad jullie de eerste methode aan als jullie geen geduld hebben en de tweede methode als jullie wel geduld zouden hebben. De derde methode is minder interessant omdat de kans op slagen kleiner is. Methode 1 en 3 lijken me duidelijk. Je koopt, je plant, je geeft water en je hoopt dat alles goed zal komen.

Methode 2 vergt misschien wat meer uitleg. Deze methode gebruik ik thuis om alles te zaaien. Om te beginnen heb je een bakje nodig met een rooster als bodem of met veel gaatjes op de bodem. Dit bakje vul je voor 3/4 met speciale potgrond om te zaaien. Druk die aarde goed aan in het bakje. Kijk op de verpakking van je zaadjes op welke diepte deze geplant moeten worden. Meestal is dit ongeveer 1 cm. Trek dan enkele gleufjes in de aarde met bijvoorbeeld een mespunt. Strooi de zaadjes één per één uit in de gleufjes. Let op: overdaad schaadt, strooi niet te veel zaadjes uit. Het is dus niet de bedoeling heel je zakje zaadjes leeg te gieten. Bewaar de rest voor een volgende keer. Bedek de zaadjes nu met aarde en zet het bakje op een waterdichte schaal. Giet nu een goede hoeveelheid water in de schaal zodat de aarde het water kan opnemen via de bodem. Zet het geheel op je vensterbank in de zon en zorg dagelijks dat de aarde niet droog is door water bij te gieten indien nodig. Je zal zien... het gaat vanzelf en na ongeveer 2 weken zal je het effect al merken. Eénmaal de plantjes dan groot genoeg zijn, kan je ze overplanten naar je moestuin of in je bloempot.

Basilicum en bieslook op komst

Waarom is deze methode beter?
  • Als je vroeg wilt beginnen in het voorjaar is buiten zaaien nog niet mogelijk
  • De zaadjes kiemen sneller (serre-effect)
  • Goede controle over omstandigheden (zon/water/temp)
  • Vogels, ongedierte en andere kapers lusten de jonge blaadjes enorm graag
Extra tip: je kan het kiemproces van de zaadjes ook versnellen door de zaadjes te laten weken voor je ze in de aarde plant. Een nacht, een dag of twee dagen in een glas met lauw water. Ververs het water om de 8 uren. Eénmaal de zaadjes opgezwollen zijn, plant je ze in de aarde.

Om af te sluiten serveer ik jullie een overzicht van enkele tuinkruiden die vaak voorkomen met hun eigenschappen.

Veel zaaiplezier!
A


           Kruid                                  Foto                      Beschrijving                      Plaats                     Keuken          Medicinaal
  Basilicum
- Eénjarige plant
- Niet winterhard
- Felgroene bladeren
- Frisse, sterke geur
- Bloempjes afknippen om groei te stimuleren
- Best op zonnige en warme plaats
- Uit de wind
- Verplanten vermijden
- Mediterraanse keuken
- Basis voor pesto
- Lekker met knoflook, tomaat, salade
- Kan je invriezen
- Verkoudheid
- Hoesten
- Koorts
- Hoofdpijn
- Darmklachten
  Bieslook
- Groene stengels
- Winterhard
- Zachte ajuinsmaak
- Paarse bloemen
- = Appétit in het Frans
- Gemakkelijk kruid
- In de zon of halfschaduw
- Gedraineerde grond
- Hoe meer je knipt, hoe beter het groeit
- 1 van de fines herbes
- Salade
- Vinaigrette
- Koud serveren
- Omelet
- Vochtafdrijvend
- Vertering
- Eetlust
  Citroenmelisse
- Harige bladeren met nerven, gelijkend op munt
- Winterhard
- Frisse citroengeur
- Vochtige grond
- In de zon met 's middags schaduw
- Fruitsalade
- Thee
- In witte sauzen bij vis
- In mayonaise
- Insectenbeten
- Bronchitis
- Spijsvertering
- Slapeloosheid
  Dille
- Eénjarige plant
- Niet winterhard
- Fijne groene veerachtige bladeren
- In volle zon
- Gedraineerde grond
- Paar keer zaaien zodat je altijd verse takjes hebt
- Nooit meekoken
- Dressing
- Marinade voor vis
- Acne
- Slapeloosheid
- Hoest
  Dragon
- Groene, lijnvormige bladeren
- Winterhard
- Kan niet tegen strenge vorst
- Zonnige plaats
- Droge grond
- 1 van de fines herbes
- Béarnaise en tartare saus
- Spijsvertering
- Vochtafdrijving
- Nachtrust
  Laurier
- Glanzende, zoet geurende bladeren
- Winterhard
- Zonnige plaats
- Gedraineerde grond
- In pot om bij -5°C binnen te halen
- Bouquet garni
- Stoofpot
- Bouillon
- Immuunsysteem
- Hoofdpijn
- Bloedsomloop
  Munt (pepermunt)
- Frisgroene, generfde bladeren
- Winterhard
- Woekert  enorm
- Mentholgeur
- Gemakkelijk kruid
- gebruik een emmer zonder bodem om woekeren tegen te gaan
- Geeft frisse toets
- Fruitsalade
- Thee
- Mojito cocktail
- Frisse adem
- Vertering
- Slapeloosheid
 Oregano/Marjolein
- Ovale, donkergroene bladeren
- Winterhard
- Pepersmaak
- Oregano = wilde marjolein
- Gedraineerde grond
- In de zon met 's middags schaduw
- Pizza
- Kruidenboter
- Pasta
- Mediterraanse gerechten
- Krampen
- Hoest
  Peterselie
- Eénjarige plant
- Niet winterhard
- Krul- of bladpeterselie
- Zonnige plaats
- Vruchtbare grond
- 1 van de fines herbes
- Veel gebruikt
- Garnering
- Frisse toets aan een gerecht
- Kan je invriezen
- Vochtafdrijvend
- Hoge bloeddruk
  Rozemarijn
- Naaldachtige, houterige bladeren
- Winterhard
- Aromatische geur
- Zonnige plaats
- Goed gedraineerde grond
- Bij lamsvlees en knoflook
- In tomatensaus bij pasta
- Bij gebakken aardappelen
- Bloedsomloop
- Haarverlies
- Migraine
- Gewrichtspijn
  Salie
- Dikke, donzige, grijsgroene bladeren
- Winterhard
- Sterke geur en wrange, warme smaak
- gemakkelijke plant
- Zon, kan ook in schaduw
- Snoeien om plant te beperken
- Provençaalse gerechten
- Varkensvlees
- Kip
- Spijsvertering
- Keelpijn
- Bloedend tandvlees
  Tijm
- Kleine, puntige, groene blaadjes
- Winterhard
- Zonnige plaats
- Elk jaar uitdunnen
- Bouquet garni
- Bouillon
- Marinades
- Wijnsauzen
- Keelpijn
- Schimmelinfecties
- Krampwerend



















vrijdag 15 juni 2012

Soorten hagen

Een haag kiezen in functie van persoonlijke voorkeur, standplaats, onderhoud, uitzicht en andere eigenschappen is niet makkelijk. Zeker niet als je er niet zo goed van op de hoogte bent en je in het lokale tuincentrum allemaal latijnse namen naar je hoofd geslingerd krijgt wanneer je naar een beetje uitleg vraagt. Ik zal hieronder een overzicht geven van de meest voorkomende hagen en wat hun eigenschappen zijn.

Ik denk dat de meeste mensen wel enkele soorten kennen zoals bijvoorbeeld beuk, taxus, buxus of liguster. Op het moment dat ze dan zelf een haag willen aanplanten begint de overweging. Haagbeuk verliest zijn blad in de winter. Buxus groeit te traag en liguster groeit snel waardoor 2 scheerbeurten per jaar een must zijn. Ik zou jullie willen aanraden om andersom te redeneren. Vertrek van de eigenschappen aan dewelke je haag moet voldoen en binnen deze specifieke categorie zal er zeker een type haag zitten die je uitstekend zal bevallen. Trouwens, let erop dat er een verschil is tussen haagbeuk en beuk.

Je kan jezelf de volgende vragen voorleggen en dan zien welke haag aan je eisen voldoet:

  • Hoe hoog moet de haag worden?
  • Moet ze in de winter ook haar bladeren behouden/ groen blijven?
  • Welke bladkleur zou ik graag hebben?
  • Hoeveel onderhoud is er aan mijn toekomstige haag?
  • Groeit de plant van mijn keuze wel op de plaats waar de haag moet komen?




  •   Type haag                      Foto   Bladhoudend?                       Kenmerken          Standplaats             Planten            Snoeien       Latijns naam
      Beuk        
              Ja - Groen of rood blad
    - Blad met glanzende stuctuur
    - Duurzame haag
    - Tijdens de winter weinig bladverlies maar bladeren worden dor
    Kan in de zon en in halfschaduw - Vroege voorjaar
    - Najaar
    - Niet bij vorst
    - Onmiddellijk terugsnoeien
    Jaarlijks,
    maand augustus
    Fagus sylvatica
      Haagbeuk       
              Nee - Enkel met groen blad
    - Blad met diepe nerven
    - Groeit sneller dan beuk
    - Goedkoper dan beuk
    - Heel vroeg in bloei
    Kan in de zon en in halfschaduw - Vroege voorjaar
    - Najaar
    - Niet bij vorst
    Jaarlijks,
    maand augustus
    Eerste snoeibeurt pas als haag op gewenste hoogte is
    Carpinus betulus
      Veldesdoorn        
              Nee - Ook Spaanse aak genoemd
    - Ook als boom
    - 3 tot 5 lobbig blad
    - donkergele herfstkleur
    Verdraagt goed de schaduw - Voorjaar
    - Najaar
    Jaarlijks,
    niet in het voorjaar
    Acer campestre
      Buxus        
              Ja - Strakke structuur
    - Lage haag (+/- 50 cm)
    - Traag groeiend
    Kan overal maar liefst niet in volle zon - Voorjaar
    - Najaar
    2 x jaarlijks,
    vóór 21 juni en begin september
    Buxus sempervirens
      Taxus
              Ja - Middelhoge tot hoge haag
    - Zeer groene haag
    -  Trage groei
    - Zeer duurzaam
    - Basis voor medicijn tegen kanker
    Kan in de schaduw - Voorjaar
    - Najaar
    Jaarlijks,
    begin mei tot eind september
    Taxus baccata
      Liguster
              Ja - Middelhoge tot hoge haag
    - Groeit snel
    - Ovale, donkergroene blaadjes
    - Verschillende soorten
    Kan in de zon en in halfschaduw - Najaar
    - Voorjaar
    2 à 3 x jaarlijks
    van begin mei tot eind september
    Ligustrum ovalifolium
      Schijnhulst       
              Ja - Middelhoge tot hoge haag
    - Groen glazend blad
    - witte, sterk geurende bloemen in voorjaar
    Kan in de zon en in halfschaduw Heel het jaar Jaarlijks,
    in voorjaar na de bloei
    Osmanthus burkwoodii
      Glansmispel      
              Ja - Vooral middelhoge haag
    - Mooi rood blad
    - idem als laurierkers
    Kan in de zon en in halfschaduw Heel het jaar Jaarlijks,
    in het voorjaar
    Photinia Red Robin
      Laurierkers        
              Ja - Middelhoge en hoge haag
    - Groot, blinkend blad
    - Witte bloemen, daarna vruchten
    - Zeer groene haag
    - Veel variëteiten
    - Verdraagt goed de winter
    Overal - Voorjaar
    - Najaar
    Jaarlijks,
    in het voorjaar
    Prunus laurocerasus
      Olijfwilg        
              Ja
    - Middelhoge tot hoge haag
    - Ovaalvormig, donkergroen blad
    - Verdraagt goed de winter
    - Gemakkelijke haag
    Overal Heel het jaar Mei - September Elaeagnus ebbingei

    maandag 11 juni 2012

    Notelaar snoeien

    De tuin, een onmisbaar gegeven van een huis volgens mij. Je kan er al je emoties in kwijt. Een tuin vertelt je al veel over de eigenaar ervan. Ik spendeer graag wat tijd in de tuin. Meer zelfs, ik zou het jammer vinden als ik in de week geen tijd zou hebben om in de tuin te vertoeven. Bij de zoektocht naar ons huis was de aanwezigheid van een tuin wat mij betrof een extra troef. Mijn vrouwke, Lieselot, had andere verlangens en op een dag vonden we al deze ingedriënten in het huisje dat we uiteindelijk gekocht hebben.


    Zo zag de tuin eruit tijdens ons eerste bezoek aan het huis dat later ons huis zou worden. Perfect onderhouden en op maat van de vorige eigenaar. Een stukje gazon, een waterpartij, een leuke volière, een schitterende notelaar, een fruitgaard als scheiding tussen tuin en moestuin, struiken vol bessen en een riante moestuin. Dat was het, dat was de tuin die ik voor ogen had. Misschien niet in deze indeling, maar ik was onmiddellijk verkocht. Het was toen de periode dat alles begon te bloeien, net voor Pasen.
    Prioriteit was het huis zelf in orde te zetten, de tuin zou erna volgen. En zo geschiedde. Tegen midden september kon ik mijn laarzen aandoen en het groen induiken. Het was alsof onze notelaar ontploft was tijdens de zomer. We zagen bijna niets meer van onze tuin. Eén van de typische karakteristieken van een notenboom is dat het een boom is die een perfecte balans kan vinden tussen schaduw en zonlicht doorlaten. Al snel werd duidelijk dat hij een flinke snoeibeurt nodig had. Na enig opzoekwerk op internet bleek dat een notelaar tamelijk gevoelig voor een snoeibeurt. Ik heb daarom besloten de hulp in te roepen van Lukas, een professionele boomverzorger . Een kerel met een hart van hout.

    Op een zonnige zomerdag zijn we er dan aan begonnen. De notelaar werd midden augustus gesnoeid, in volle bloeiseizoen. Een timing die vele van zijn collega's zullen mijden om een boom te snoeien maar Lukas houdt resoluut vast aan die gedachte. Volgens hem staat de boom dan ook op zijn sterkst om te genezen van de snoei. En wie ben ik om dat tegen te spreken. Lukas had al het nodige materiaal mee en ik zou hem helpen om de gesnoeide takken weg te brengen en hem aan te geven waar de boom "te zwaar" of "te licht" zou staan. Met klimmateriaal om als het ware de Mount Everest mee te beklimmen, hees Lukas zichzelf tot in de kruin van de notelaar. Op deskundige wijze begon hij ongeveer 15% à 20% van de notelaar weg te nemen, blijkbaar het maximum dat "gezond" is voor dergelijke boom. Lukas heeft geen takken weggenomen die dikker waren dan 10 cm diameter, eveneens om de boom niet al te veel te beschadigen bij de snoei.

    Het snoeien van een boom is helemaal niet te vergelijken met het snoeien van een haag. Een haag scheer je van buitenuit in een bepaalde vorm. Een boom snoei je van binnenuit. De takken die Lukas uit de boom heeft gehaald, heeft hij weggenomen aan de oorsprong van de tak. Een halve tak bestaat niet in een boom. Allemaal logisch maar je moet het toch maar weten.

    Dat was het dan... de notelaar was gesnoeid en klaar om weer enkele jaren te schitteren in de tuin.


    Wist je dat?
    • Walnoten kraak je met notenkraker. Bij gebrek hieraan kan je ze tussen het deurkozijn kraken of door twee noten in je handen tegen elkaar te duwen.
    • De bladeren van een notenboom geven een tanninegeur af die insecten op afstand zal houden.
    • Walnoten bevatten bijna twee keer zoveel antioxidanten als amandelen, pinda's, pistachenoten, hazelnoten, paranoten, cashewnoten, macadamia's en pecannoten.
    • De NASA gebruikt fijngemalen doppen als isolatiemateriaal in raketten om deze tegen de hoge temperaturen te beschermen.
    • Onrijpe walnoten worden gebruikt voor de bereiding van een vruchtenlikeur.
    • Een handjevol noten per dag kan het cholesterolgehalte verlagen en verder zitten walnoten boordevol goede voedingsstoffen en goede vetten.
    • De oude Grieken en Romeinen beschouwden de walnoten als een lekkernij en als goddelijk voedsel.

    Zo, dat was het eerste bericht uit de tuin.

    Groene groeten
    A







    zondag 10 juni 2012

    Welkom

    Hallo beste lezer

    Sinds een tijdje borrelde het idee om een blog te starten. Na enig opzoekwerk bleek dit geen probleem te vormen. Ik zou een blog starten over mijn passies. Welke passies? Wel, de laatste jaren is mijn leven, zoals voor vele van mijn leeftijdsgenoten, nogal geëvolueerd. Studeren - relatie - afstuderen - eerste job - samenwonen (huren) - veranderen van job - papa worden - eigen woonst kopen - verhuizen - verbouwen.

    Dat is ongeveer het parcours van de laatste 5 jaren en daarin was er weinig tijd voor hobby's. Ik ben altijd een fervente sporter geweest. Hockey, dat was mijn sport sinds mijn zesde verjaardag. Soms tot drie à vier keer per week stond ik op het hockeyveld, als speler of als coach. Het was mijn leven. Maar ondertussen is papa-zijn een hobby op zich en eentje die ik zeer graag beoefen. Wees gerust, daarover zal ik het in deze blog niet hebben. Er zijn genoeg toegewijde mama's die daarvoor zorgen.

    Papa worden was waarschijnlijk de meest ingrijpende gebeurtenis tot nu toe en waarschijnlijk ook van mijn leven. Het zorgde er deels voor dat ik veranderde van job omdat ik thuis wou zijn voor mijn vrouwke tijdens de zwangerschap en bij mijn zoontje wou zijn na de geboorte. Het zorgde er ook voor dat we verhuisden, het huurappartement was te klein geworden, met alle gevolgen vandien. Alle papa's zullen het beamen, de tijd voor je hobby's neemt een duikvlucht na de geboorte maar je krijgt er de mooiste gebeurtenis ter wereld voor in de plaats! Maar Cyriel, want zo heet mijn zoon, heeft er ook voor gezorgd dat ik nieuwe passies heb ontdekt.

    Sinds september 2011 volg ik een cursus houtbewerking/meubelmaker. Het idee groeide uit zuivere interesse. Ik had al een paar kastjes gemaakt en gerenoveerd maar dat was, zo voelde ik, niet volgens de regels van de kunst. Ik wou er meer over weten. Ondertussen werk ik mijn derde ontwerp af en ben ik gebeten in en door het hout. In de toekomst plan ik het meubelmaken te combineren met meubelrenovatie. Afgedankte en verloren meubeltjes helemaal heropfrissen en een nieuw leven geven, daar haal ik ook voldoening uit.

    Een tweede passie die Cyriel me deed ontdekken, is tuinieren. Onze tuin is niet reusachtig maar toch groot genoeg om zelf te onderhouden. Elk weekend heb ik een vaste afspraak met mijn tuin en dan amuseer ik me. Gras afrijden, snoeiwerk uitvoeren, groententuin onderhouden, onkruid wieden, hagen scheren,etc. Niets beter dan een ganse dag te wroeten in de tuin en 's avonds op het terras, met een Omer in de hand, te genieten van je realisaties van die dag.


    Nieuwe ontwerpen, gerenoveerde meubeltjes, praktische tuintips... jullie zullen het allemaal kunnen volgen op deze blog.

    Veel leesplezier!